Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links


Het Archief 2009 van www.bunkergordel.be.

Een overzicht van reeds oudere nieuwsfeiten van de website. Bent u meer geïnteresseerd in de (oude) nieuwtjes uit 2010 op de website klik dan gewoon op "Archief 2010".

Actualiseren bunkertocht (fiets- of autotocht doorheen gans bruggenhoofd Gent). (30/12/2009)

Op het moment wordt de reeds op de website bestaande bunkertocht volledig geactualiseerd en voorzien van duidelijke luchtfoto's met de route afkomstig van Google Earth. Ook zijn alle bunkers die men onderweg tegenkomt duidelijk aangegeven op de luchtfoto's. Voorlopig zijn onderstaande gedeeltes reeds aangepast:

Nieuwe foto's en meer details over de Belgische tanks aan de vooravond van de 18 daagse veldtocht. (23/10/2009).

>> Toestand Belgisch leger op 10 mei 1940.

De bunkertjes van Bruggenhoofd Gent op Google Earth (15/10/2009)

Het is nog onder constructie maar het is reeds vrij indrukwekkend. Op onderstaande pagina staat een link met google earth waarbij u bruggenhoofd Gent kunt bekijken in zijn geheel vanuit de lucht. U kunt op de bladzijde zelf inzoomen, verscrollen,...

Dank voor het aanmaken en mij wijsmaken hoe hem op het web te plaatsen aan Mr Mark Boon.

>> Bruggenhoofd Gent op Google Earth.

Bijkomende info over het aanpassen van de mitrailleurbunkers aan bruggenhoofd Gent naar andere types van mitrailleurs dan de standaard Maximmitrailleur. (13/09/2009)

Standaard waren alle mitrailleurbunkers voorzien voor de opstelling van een Maximmitrailleur. Later in 1936 is nog bijkomend de beslissing genomen heel wat bunkers nog extra uit te rusten om toch ook nog vaak gebruikte oudere mitrailleurtypes, opstelbaar te maken. Daarnaast werden ook nog een aantal bunkers aangepast om de nieuwere Browning FM30 mitrailleur te kunnen opstellen. Meer info hierover op onderstaande link.

>> Bijkomende opstelbare mitrailleurs.

Aanpassing en correctie van alle bunkercoördinaten. (23/8/2009).

Recent werden met in samenwerking van mijzelf en Mr Mark Boon, alle bunkercoördinaten van bruggenhoofd Gent, nog eens geupdate. Mede doordat op Google Earth gans de regio van de bunkers ook nu vrij duidelijk zichtbaar is geworden.

>> Coördinaten bunkers Bruggenhoofd Gent.

Aanvullingen bij het verslag van de 18 daagse veldtocht. (18/8/2009)

Het bestaande strijdverslag werd aangevuld en uitgebreid met teruggevonden strijdverslagen aan Bruggenhoofd Gent. Zo werd onder andere het originele Krijgsdagboek van de 56 ID mee verwerkt in het strijdverslag.

>> de 18 daagse veldtocht.

De originele Duitstalige brochure van de Duitse Reichsschule Flandern in Kwatrecht voor het aantrekken van leerlingen. (4/8/2009)

U vindt op deze link de volledig ingescande Brochure die in de jaren 1943 en 1944 bezorgd werd aan de ouders die geïnteresseerd waren hun kinderen naar de Duitse Rijksschool (lees maar Nazi-school) te laten gaan. Deze school was gevestigd in de gebouwen van de huidige school Mariagaard. Verwis u er wel van dat beide scholen niets met elkaar te zien hadden. Mariagaard is pas enkele jaren na de oorlog opgericht, los van het Nazi-verleden van deze schoolgebouwen.

Originele Belgische schuilbunkers uit de Koude Oorlog in de Gentse Haven. (27/7/2009)

In de Gentse Haven zijn voorlopig 5 van de origineel 20 Belgische schuilbunkers gedocumentarieerd. Dit zijn schuilkelders gebouwd in de periode van de Koude Oorlog. Meer informatie en foto's op onderstaande link.

>> Belgische Schuilbunkers Gentse Haven.

Bruggenhoofd Gent is opnieuw een pareltje kwijt. (13/7/2009)

Zoals reeds enkele maanden gevreesd, is een pareltje van de bunkers van bruggenhoofd Gent, opnieuw net voor de zomervakantie onder de sloophamer verdwenen. Voor dijkverbredingswerken aan de Schelde te Melle, is de unieke tweeverdiepsbunker B46 eind mei 2009, op 4 dagen tijd afgebroken. Vanaf heden zijn ze nog met 184. De file werd met extra nieuwe foto's aangevuld van onder andere de slopingswerken.

>> Een pareltje onder de sloophamer, achterliniebunkertje B46.

Commandopost voor de passieve luchtbescherming op de Hopmarkt te Aalst. (11/5/2009)

Verscholen voor het oog, omvat het huidige parkeerterrein, de Hopmarkt in het centrum van Aalst nog altijd een vrij grote commandopost voor de passieve luchtbescherming. Meer over dit voor de meesten onbekend stukje militair erfgoed op onderstaande link.

>> Commandopost Hopmarkt Aalst.

Schuilplaatsen voor passieve luchtbescherming op de terreinen van het station te Denderleeuw (9/5/2009)

Op de terreinen van het station van Denderleeuw zijn in totaal drie schuilplaatsen te vinden voor passieve luchtbescherming. Een fotoreportage over deze vervallen restanten vindt u op deze link.

>> Schuilplaatsen passieve luchtbescherming terreinen station Denderleeuw.

Duitse schuilbunkers in de Gentse kanaalzone. (25/4/2009)

In de Gentse kanaalzone vindt men nog een aantal oude Duitse schuilbunkers terug die behoorden tot een Duits project voor de productie van synthetische vliegtuigbrandstoffen. (Fluba) ten tijde van de Duitse bezetting na mei 1940.

Van één bunkertje werden bijkomende foto's geplaatst. Een ander bunkertje is ondertussen afgebroken. Bijkomende foto's blijven welkom.

>> Duitse opslagbunkers in de Gentse kanaalzone.

Het originele idee om bruggenhoofd Gent op te vatten als een fortengordel in plaats van een bunkerlinie. (13/4/2009)

De eerste plannen van bruggenhoofd Gent, spreken niet over een bunkerlinie maar over een fortengordel. Zo zou men te Betsberg en Muntekouter, twee grote forten bouwen. Te Semmerzake zou een kleiner fort gebouwd worden. Dit in combinatie met een aantal overstromingsgebieden zou Bruggenhoofd Gent geworden zijn. Gelukkig voor de plaatselijke bevolking werden deze plannen vervangen door een bunkerlinie.

>> De Fortengordel Bruggenhoofd Gent.

Alle bunkertochten en wandelingen werde geupdated. Zij werden ook allen voorzien van een link naar Route You. (11/4/2009)

Door alle wandelingen en tochten te linken aan Route You staat bij elk van de wandelingen en tochten een kaartje dat rechtstreeks gelinkt is aan Google Earth. U kunt hierdoor de gemaakte lussen op de kaart vergroten en zelfs op luchtfoto's aanschouwen. Jammer dat de kwaliteit voor onze streek nog vrij zwak is.

Een ander bijkomend voordeel is dat voor GPS gebruikers, voor de meest gebruikte toestellen via deze links, files gedownload kunnen worden om de route van de eerste keer op uw GPS toestel te zetten. Hierdoor kan u eenvoudig via uw GPS toestel de routes volgen en zo de ganse route afleggen.

>> De aangepaste Bunkertochten en Wandelingen.

Herinneringen aan enkele organisaties waaraan ook deze website meewerkte. (5/4/2009)

Nieuwe schetsen naar bestaande foto's waarvan de eigenlijke foto's niet gepubliceerd mogen worden op de website wegens klachten over copyright. (1/3/2009)

Nadat de website omwille van copyrightaanklachten bepaalde foto's uit bestaande publicaties heeft moeten verwijderen ben ikzelf begonnen deze foto's over te tekenen. Er werden schetsen van dergelijke foto's voorzien bij onderstaande bunkerfiches: A6, A32, A33, A41, As4, AV5, AV15, AV8, B6, B16, B31, Be1, C1, E5, E6, S6, S8, Se9

Vleermuizenprojecten in de bunkertjes van Bruggenhoofd Gent. (8/2/2009)

Sinds najaar 2008 loopt in een tiental bunkertjes in het Merelbeekse een vleermuizenproject georganiseerd door Natuurpunt. De bunkertjes werden afgesloten om onze fladderende vriendjes een veilig winterverblijf aan te bieden. Op deze link vindt u wat passende info en wat bijhorend fotomateriaal.

>> Vleermuizenproject Bruggenhoofd Gent.

Meer info over de gebruikte camouflagekleuren op bepaalde bunkertjes van de linie. (26/1/2009)

Uit wat teruggevonden documenten is toch het een en het ander duidelijker geworden over de wijze waarop bepaalde bunkertjes origineel gecamoufleerd zijn geweest wat de specifieke verfkleuren betreft. Ook is de camouflage van bv bunker D20 op het grondgebied van Melle eindelijk duidelijk geworden. U vindt wat meer informatie over de gebruikte camouflagekleuren bij het stukje over camouflage (zie bunkertjes Tyrolien Mamelonné)

>> camouflage van de bunkers.

Alle bunkertjes van het type Tyrolien Mamelonné werden aangepast in de mate van het mogelijke. Hieronder vindt u een aantal uitgesproken types zoals ze teruggevonden kunnen worden op de linie.

>> bunkers Be13, Be18, Be19, Se2, Se3, B40, B42, D20, Mu21.

Aanpassing van de bunkerfiches voor wat betreft de mogelijkheden van opstelbare mitrailleurs in de bunkers van Bruggenhoofd Gent. (17/1/2009)

Alle bunkerfiches werden aangepast met de exacte gegevens over welke wapens opstelbaar waren in de specifieke bunkertjes. Daarnaast vindt u een korte bespreking en een volledige overzichtslijst van alle opstelbare wapens, per bunkertje, zoals teruggevonden in de Moskou-archieven.

>>Overzichtslijst van opstelbare wapens in de bunkers van Bruggenhoofd Gent.

Schuilkelders uit WO II op de terreinen van de oude hospitaalsite "De Bijloke" te Gent. (4/1/2009)

Wist u dat de Bijlokesite origineel zes verschillende schuilkelders telde uit de Tweede Wereldoorlog. Hieronder vindt u een overzicht van alle reeds teruggevonden kelders, inclusief uitgebreide fotoreportages. De zoektocht is heden nog niet volledig en vraagt zeker bijkomende vervollediging. Daarvoor kan misschien jullie hulp bijkomend helpen.

>> Schuilkelders op oude hospitaalsite De Bijloke te Gent.

Nog oudere artikels daterend uit 2008 op deze link.

Terug naar "Home"